Rodzina od kuchni. Nasza Dietetyk Magda Heba zdradza jak przekonuje dzieci do jedzenia.


 

Dietetyczka Magda Heba lubi rodzinne gotowanie – wspólne chwile, w których dzieci poznają nowe smaki i nabierają zdrowych przyzwyczajeń. Magda wraz z mężem Maćkiem, córką Łucją i synkiem Stasiem zaprosili nas na lunch do swojego ekologicznego domu.

– Do  pizzy biorę jedną część mąki razowej na dwie części białej – tłumaczy Magda – takie proporcje sprawiają, że ciasto ma odpowiednią elastyczność, zachowuje się w piecu tak jak tradycyjne, a jest dużo zdrowsze. Nasze dzieci bardzo je lubią. Uważam, że instynkt podpowiada maluchom, co jest dla nich dobre, ale tylko do momentu, kiedy dziecko zasmakuje w słodyczach, daniach mocno słodzonych czy solonych. Żadne zdrowe posiłki nie mają szans z czekoladą. Trzeba więc uważać na to, co dziecko je, ale ważne też, żeby miało wybór i mogło decydować, jakie potrawy lubi.

– Chcieliśmy stworzyć taki prawdziwy, przytulny dom z dobrym klimatem, dosłownie i w przenośni – opowiada Maciek. – Dlatego wybraliśmy ekologiczne materiały budowlane: ściany to drewniany szkielet wypełniony blokami słomy, do tego tynk wapienny na zewnątrz i gliniany wewnątrz. W tym przypadku byliśmy zgodni, ale zazwyczaj to Magda przekonuje mnie do różnych ekologicznych i prozdrowotnych rozwiązań. Najczęściej jej się udaje, bo ma dobre argumenty. Ale czasem bywam uparty. Na przykład kiedy sam robię pizzę, używam tylko białej mąki – tak mi bardziej smakuje i już!  

 

Ciasto na pizzę z mąką razową (dwie pizze)

szklanka ciepłej wody

15-20 dkg świeżych drożdży

łyżka cukru

1 szklanka mąki razowej

2 szklanki mąki pszennej typu 500

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Czekamy, aż zaczną pracować, wytwarzając bąbelki. Dosypujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól. Ugniatamy ciasto (ręcznie lub w robocie kuchennym) przez ok. 10 minut, odstawiamy na godzinę. Zagniatamy ponownie, w razie potrzeby dosypując nieco mąki – ciasto ma być elastyczne, ale dość zwarte. Znów odstawiamy na godzinę, po czym wałkujemy.

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem z krojonych pomidorów (świeżych lub z kartonika) wymieszanych z oliwą, oregano, solą, opcjonalnie z czosnkiem i pieprzem. Pokrywamy pizzę mozarellą i wybranymi dodatkami. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku. 

Rozmawiała Olga Groblińska