Pełnia smaku - Kolacja dla dwojga


1. Małże św.Jakuba z pomarańczą i kolendrą - przepis na 2os.

Składniki:
Mięso małży św.Jakuba 2-4szt./os.
Marynata:
Główka czosnku 1 sztuka
Oliwa sezamowa 4 łyżki
Papryka ostra szczypta
Sól morska szczypta
Pieprz mielony szczypta
Miód 1 łyżeczka
Sos:
Masło dwie łyżki
Pół pomarańczy
Pół cytryny lub limonki
Kolendra świeża 

Przepis:
Mieszamy składniki marynaty w misce i wkładamy do niej małże, tak by przykryła je w całości. Odstawiamy na chwile na bok.
Nagrzewamy patelnię i wkładamy na nią małże wraz z marynatą. Smażymy je po 2-3 min. po każdej ze stron, dodajemy masło do roztopienia i następnie wyciskamy sok z pomarańczy, cytryny oraz miód.
Nie przejmujemy się cząstkami owoców, które wpadają podczas wyciskania soku, to wręcz wzbogaci nasze danie. Odparowujemy sos  3-5 min. i wrzucamy poszarpaną świeżą kolendrę na ostatnią minutę gotowania.
Podajemy z bagietką.

2.Klonowo miodowe pomidory malinowe z mini mozzarellą di buffala

Składniki:
1 opakowanie mozzarellek di buffala lub zwykłych
2 pomidory malinowe
Sałata lodowa mała główka 
Dressing:
Syrop klonowy 4-6 łyżek
Łyżka miodu
2 łyżki musztardy miodowej
Oliwa 1/4 szklaneczki (125 ml) 

Przepis:
Wszystkie składniki dressingu miksujemy blenderem na jednolitą masę. Rozdrabniamy liście sałaty lodowej na male cząstki i wkładamy do miski. W miedzy czasie parzymy pomidory i usuwamy z nich skórkę.
Kroimy w tzw.kopytka i kładziemy na sałacie. Przysypujemy następnie mozzarellkami i zalewamy gęstym dressingiem miodowo-klonowym.