Na śniadanie - Shakshuka!


Korzenie tego izraelskiego dania sięgają podobno kuchni marokańskiej, tunezyjskiej i algierskiej. Bez wątpienia to danie idealne do wspólnego biesiadowania. Nie potrzebujecie talerzy, każdy może częstować się, maczając tosty, pitę lub kromki chleba prosto w zawartości patelni.

Składniki: 

  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu 
  • 4 główki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 szczypta kuminu 
  • 1 łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki
  • 1 puszka pomidorów pelati 
  • sól morska do smaku 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki sera koziego 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanej bazylii 
  • ulubione pieczywo . 
  • opcjonalnie można dodać chorizo 

Przygotowanie:

  • Na patelni podgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebule, jarmuż oraz czosnek. Smaż aż wszystkie składniki zmiękną. 
  • Dodaj kumin, paprykę i mieszaj do momentu, kiedy warzywa przejdą smakiem przypraw. Następnie dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś przez 15 minut. Dopraw do smaku solą. 
  • Za pomocą drewnianej łyżki zrób kilka  małych otworów w sosie i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię na kilka minut, do momentu ścięcia się żółtek. 
  • Zdejmij z ognia, posyp pokruszonym kozim serem, natką i bazylią. Serwuj z maślanymi tostami lub ulubionym pieczywem.