Kalafior majowy


Składniki: 
Kalafior mała główka 1 szt
Słoiczek domowej roboty pikli 
Puszka kukurydzy
Śmietana 18%
mały słoiczek majonezu
Koper świeży- pęczek
Cukier (do smaku) 
Sól (do smaku) 

Sposób przygotowania: 
Kalafiora rozbieramy i kroimy na drobne różyczki.Płuczemy.
Opłukanego, wkładamy do miski.
Zalewamy kalafiora wrzątkiem i zostawiamy w misce pod przykryciem na 15 minut.
W miedzy czasie kroimy w drobną kosteczkę oraz  pikle lub ogórki konserwowe oraz umyty i osuszony świeży koper.
Odlewamy wodę z kalafiora i zostawiamy do odsączenia na sitku.
W misce łączymy wszystkie składniki wraz z kukurydzą, majonezem, śmietanką, odrobiną soli i cukru do smaku.